Emilia Ţuţuianu Dospinescu(Roman-Neamţ)*Editor revisă,Poetă*

Comemorare Constantin Barjoveanu
De-ar fi trait azi poetul…

…si pictorul si graficianul si jurnalistul si TATAL meu, Constantin Barjoveanu, cate lucruri minunate nu ne-ar fi incantat ochii si sufletul! Acest Om a fost un faurar multiplu, care a risipit si raspandit cu entuziasm tot ce Dumnezeu i-a daruit prin har si talent. Este un neegalat si totusi un anonim, caci ne-a aratat intotdeauna doar o singura fateta a fiintei sale : modestia. A trait si a ars ca o torta toata viata, numai pentru a crea, atat material cat si spiritual. Viata sa? O imensa lada de zestre, lasata noua, fetelor lui, lasata voua, celor ce l-ati cunoscut si l-ati iubit.

tata-portret

Nea Titi,cum ii spuneau mai toti, a fost un om hiperchinetic.Cand era activ picta,ori zbura cu Deltaplanul,ori facea sport,ori era la Municipala unde preda Esperanto, ori ingrijea acasa gradina de flori-un mic paradis, ori desena materiale didactice, ori plecam in drumetii pe coclaurile din jurul Romanului,ori sculpta linguri de lemn, ori developa si scoteam poze-amintiri de nesters,intr-un cuvant, nu irosea nici o clipa stand. Iar cand se odihnea, crea: scria poezii, imi citea poezii,isi pregatea textele pentru “Cronica Pisalogului” de la Ziarul de Roman, coresponda cu esperantisti din lumea intreaga, pentru ca deviza lui era “odihna activa”.

la ziar

 

Pe de alta parte, comunicarea facea parte din nevoile sufletesti si intelectuale, asa cum este aerul ,apa si hrana pentru trup. Poate si din acest motiv a avut asa de multi prieteni si a fost asa de iubit de toata lumea; trata cu egal respect si caldura atat pe cei din high life-ul citadin, cat si pe cei pe care soarta nu i-a favorizat deloc.

 

portret -Dali

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.