Dorin Dumitru(n.Focşani-domicilul-Ploieşti)*Scriitor*

Dorin Dumitru:
– se naște pe 13.01.1960 în municipiul Focșani;
– de la vârsta de 3 ani citește cursiv și devine cititor consecvent al bibliotecii județene pt. copii din mun. Focșani;
– tot atunci primește primul rol într-o piesă de teatru pt. copii;
– recită poezii și interpretează melodii din repertoriul lui Dan Spătaru, Giani Morandi , etc, la toate serbările de la grădiniță și din școala generală;
– din clasa a 5-a, începe să studieze chitara la Casa pionierilor din Focșani;
– 1975 – devine membru al cenaclului „ORIZONT” AL LICEULUI MILITAR ȘTEFAN CEL MARE DIN CÂMPULUNG MOLDOVENESC ȘI AL CENACLULUI Casei de Cultură din aceeași localitate;
– 1975 – primele apariții la Radio Iași, Radio România și televiziunea Română;
– 1979-1989 – zeci de premii I la festivalul național CÂNTAREA ROMÂNIEI, ca: interpret folk, compozitor folk, recitator, duet folk, grup folk și actor, fazele pe județ, interjudețene și faza națională, pt județele: Suceava, Sibiu, Brăila și Vrancea;
– 23.08.1983 – devine membru al Cenaclului Flacăra al tineretului revoluționar, condus de poetul ADRIAN PĂUNESCU;
– 1974 – 1986 – PARTICIPĂ LA MAI MULTE TURNEE/SPECTACOLE, alături de nume mari, ca: Naarghita, Dan Spătaru, formația EVOLUTIV, Nicu Constantin, Mircea Baniciu, Marina Florea, Marina Scupra, Gabriela-Simona Florescu, etc;
– începând cu anul 1982 începe să scrie versuri pt. compozițiile sale folk;
– 2005 – începe să publice versuri numai în mediul online;
– 02.10.2015 – devine fondatorul grupului „pohezia contemporană și prietenii ei! Singurul grup care a strâns în 2 săptămâni peste 1500 de membri, scriitori, jurnaliști, poeți, pictori și artiști plastici;
– în prezent, sub denumirea „POHEZIA ARTELOR CONTEMPORANE ROMÂNEȘTI ȘI PRIETENII LOR”, GRUPUL NUMĂRĂ PESTE 5300 de membri;
– 2017 – publică volumul de versuri „SUNTEM ATÂT DE SINGURI…” LA Editura singur – Târgoviște;
– ÎN CURS DE APARIȚIE ÎN 2017:
o PRIMA ANTOLOGIE DIN ȚARĂ DE POEZIE ȘI ARTĂ CONTEMPORANĂ, unde sunt publicați câțiva dintre cei mai reprezentativi creatori:
o – ANDREI PAUNESCU – BUCURESTI;
– DANIEL VORONA – BUCUREȘTI;
– DORU STEFAN DANCUS – TARGOVISTE;
– EKATERINA POPA – SOROCA – REP. MOLDOVA;
– GABRIELA VERBAN – (ITALIA);
– IOAN DANIEL – CLUJ NAPOCA;
– LILI CALIN – MANGALIA;
– OLEG CAMINSCHI – CHISINAU – REP. MOLDOVA;
– RAMONA MULLER – BUZAU;
– RITTA ZILBERMAN – TEL AVIV – ISRAEL;
– SANZIANA EMANOIL – BUCURESTI;
– VIOREL BIRTU PIRAIANU – CONSTANTA;
ARTISTI PLASTICI:
– KAROL RACZ SOCHIRCA – PRESEDINTELE UAP SOROCA, REP. MOLDOVA;
– TRAIAN MARZA – (ALBA IULIA)- FONDATORUL SI PRESEDINTELE UAP,Membru al Societăţii Regionale de Arta Choisy Le Roi – Franţa . Premii şi distincţii: Premiul LEFRANC BOURGEOIS – Thiais, Franţa 1995 ;
– OLEG CAMINSCHI – CHISINAU – REP. MOLDOVA.
– EDUARDO DIAZ – MADRID – SPANIA;

O CARTE CE SE ANUNȚĂ A FI CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2017

 

 

CUVÂNT ÎNAINTE

„..e zestrea ce pe toţi ne-mparte/ În cei cu cărţi şi cei cu carte…”

Se naște o carte, se naște o stea și devenim pentru câteva momente, cei ce vor să simtă în suflet acest: „SUNTEM ATÂT DE SINGURI …”

Împărtășim lacrimi și gânduri, zâmbete și idei și mulțumim că data de 13 ianuarie 1960 a oferit întregii lumi imens cadou de fericire și inspirație: Dorin Dumitru!

Ajutat de adorații săi părinți, la frageda vârstă de 3 ani, descifrează tainele cărților, devenind un asiduu „cer-cetător” al celor scrise și înscrise la Biblioteca Județeană Vrancea – SECȚIUNEA pentru copii, iar la aceeași vârstă primește primul rol la Teatrul pentru copii.

Cu intensă trăire și emoție începe în clasa a 5-a să cocheteze cu chitara pentru ca mai târziu, prin anul 1 de liceu, să aibă primele înregistrări la Radio-Iași, Radio-București și chiar apariții televizate la TVR – la emisi-unile pentru tineret și cele dedicate armatei sub condu-cerea talentaților realizatori de emisiuni: VALERIU PRICINĂ și LICĂ PAVEL.

Recomandat de efervescentul său talent, devine în anul 1974, membru al Cenaclului ORIZONT al Li-ceului Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldo-venesc, precum și al cenaclului Casei de cultură a Sin-dicatelor din același oraș.

Grupul „Progresiv Folk 74”, condus de Toni Iankievici îi devine un univers mirific în care visele prind aripi. Alături de nume sonore ale perioadei respective – Naarghita, Dan Spătaru, Nicu Constantin, formația „Evolutiv” (condusă de Puiu Siru) etc., călătorește pentru a desena zâmbete de fericire în inimile oamenilor în lungi și încântătoare turnee. Multitudinea de premii I obținute la Cântarea României (faza pe țară (1974-1989) îl prezintă pe tânărul focșănean ca pe o sensibilă voce a folk-ului, ni-l dezvăluie ca pe un excelent compozitor și ne arată Omul ce ne surprinde plăcut și cu realul talent de recitator și actor.

23.08.1983 – dată de frumoasă și vie amintire – îl conduce pe Dorin Dumitru în brațele Cenaclului Fla-căra – pe stadionul municipiului Brăila, unde influențat de valorile găsite acolo, își scrie versurile pentru melo-diile compuse de el… „Albumul clipelor frumoase”, „Iubita – primul fulg de nea” sunt doar câteva exemple. Odată cu anul 2004 începe publicarea versurilor online. „Scrisoare către diaspora și către cei rămași în țară”, „Ochi îndurerați”, „Adunarea” sauMica luptă cu timpul” ne lasă gust de lacrimă fierbinte pe rănile fericirii. La insistențele prietenilor, a comentariilor apărute pe diverse forumuri de socializare, dar mai ales la sfaturile marilor poeți consacrați, cedează imboldului de a publica o poartă către iubire, o poartă către cicatricea vieții și a morții.

„SUNTEM ATÂT DE SINGURI…” este poezia-mesaj, poezia care anunță omul suferind, omul țintuit pe un pat de spital că femeia care l-a însoțit, ocrotit și adorat a plecat către stele. Tatăl lui Dorin rezistă încă 3 luni, apoi pornește în a întregi rotundul desăvârșit de iubirea lor.

Cineva spunea: „Poezia. Un testament în versuri, fără timbre fiscale.” Astăzi, Dorin Dumitru ne face păr-tași la fiecare emoție, ne arată cum explorează şi exploa-tează, cum nu impune, nu susţine, ci oferă și se oferă!

Te primim cu mare drag, rar cadou al cuvântului!

Îți mulțumim și te citim!

GENTILA OROS – JURNALIST 

Prefaţă

 Să nu ne grăbim în a eticheta poezia lui Dorin Dumitru drept una „socială”, cu trimiteri spre cultul da-cic al lui Zamolxe sau spre crude dezamăgiri exprimate curajos ca în „Ochi îndureraţi”: „Suntem comunitari la noi în țară/ Și eu și tu și bunul Dumnezeu!”, deci să nu ne lăsăm înşelaţi de aparenţe naţionaliste; trebuie să înţe-legem şi răbufnirile fiinţei proprii din poeme ca EU SUNT dorin  – doar cu litere mici”, „Cine sunt eu?” sau poemele cu tematică erotică, un erotism stăpânit, nu halucinant şi pornografic, cum îl înţeleg scriitorii de azi. Iată o mostră din poemul „Dacă vrem”:

„Am venit – dacă vrei –

Să îţi spun c-am plecat.
Am să vin – dacă vreau –

După ce te-ai culcat”

Se desprind din contextul volumului, ca nişte cal-mante şi versuri referitoare la ideea inexorabilităţii îm-bătrânirii şi a morţii – corespondente oarecum fatalismului de tip mioritic dar dublate şi de încrederea că această viaţă nu reprezintă finalul omului; se observă asta, cel mai bine, în poemele „Ce disperare…” şi „Mica luptă cu timpul”.

Dorin Dumitru nu caută în realizarea poemelor crearea unei atmosfere colocviale; poate de aceea sunt discret impregnate de feluritele miresme ale anotimpuri-lor, prezente chiar şi în poemele cu tematică filosofică.

Din întregul volum se degajă o senină simplitate, ca şi cum autorul l-ar preţui mult pe Voltaire care a spus: „Adevărata frumuseţe izvorăşte din sublim şi simplitate”. Ori pe Platon: „Frumuseţea stilului, a graţiei, a ritmului şi armoniei depinde de simplitate”.

ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.