Ana Amelia Dinca Critic de artă prezintă…

Expoziţie de pictură şi desen semnată de Jimmy Stănescu la Casa expoziţiilor

Jimmy Stănescu va expune sâmbătă, 20 mai, ora 11,00, la

 

Casa expoziţiilor din cadrul Direcţiei de Cultură Călăraşi, o serie de lucrări de pictură şi desene, oglindă a activităţii sale artistice din ultimii ani. Iubitor al peisajului oraşului de pe malul Borcei, pe care îl imortalizează nu numai în tablouri, ci şi în fotografii ce evidenţiază pasiunea sa pentru imagine, Jimmy Stănescu se află acum într-un punct important al experienţei plastice, când simte nevoia de a creea mai mult şi de a-şi diversifica tematica. Împrejumirile oraşului Călăraşi şi clădirile vechi sunt principalele obiective ale penelului său, care aşează culoarea a plat, folosind uneori din abundenţă tonurile de griuri sau nuanţele exuberante. Motivul pictural, fie că este o barcă, o casă sau o alee, se relevă în maxima sa expresivitate prin felul în care pictorul îl aşează în planul pânzei. În contraste de albastru, ocru şi roşu, cu translucidităţi de alb, compoziţiile evocă zone vechi ale urbei, cu clădiri de patrimoniu: Navrom, Cazarma pompierilor, Teatrul din parc. Într-o liniatură trasată cu forţă, urmând cursul perspectivelor şi unghiurilor proiectate din volum în bidimensional, aceste construcţii care înnobilează şi astăzi aspectul frumos al Călăraşilor, sunt redate cu mare sensibilitate şi afectivitate pentru timpurile trecute.

Nici florile nu sunt neglijate de Jimmy Stănescu. Atent la structura lor, la posibilităţile de stilizare oferite de forma naturală, acesta le reevaluează în tonalităţi de roşu, albastru, oranj şi alb, neutralizate de griuri, astfel încât corolele să se evidenţieze într-un mod plăcut ochiului nostru.
Alături de peisaje şi flori, nudul feminin ocupă o pondere importantă în tablourile lui Jimmy Stănescu. Cele mai numeroase sunt crochiurile, realizate astfel încât să obţină starea efemeră de o clipă a modelului. Desenul simplu are vitalitate, urmărind conturele anatomice în mod ferm şi redând trăsăturile generale ale corpului. Atitudinile sunt bine studiate într-o încercare de diversificare a construcţiei vizuale. Alături de anatomia omului, cea a

 

 

calului nu este ocolită de artist şi este evocată în studii demne de reţinut.

Ana Amelia Dincă

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.