MELANIA CUC (Archiud)*cronici,recenzii*

CRONICI, RECENZII, POLEMICI-Melania Cuc:,,Imni închinaţi Vieţii ( LA POARTA SUFLETULUI, poeme, autor Marin Toma)”
Parcă anume pentru a-i da cu tifla vieţii, care s-a purtat cu el ca şi o maşteră, poetul Marin Toma se ,,bate,, în Cuvinte, nu în arme letale, cu lumea care, mai repede îl judecă în loc să-l aline.

Cu duioşie şi versificaţie de modă veche, autorul şlefuieşte diamnate verbale, le prinde în montura versului clasic ca într-o tiară, pe care o dăruieşte Femeii.

Teama, speranţa, dezamăgirea, toleranţa şi sentimentul iubirii, puterea sacrificiului, toate stările umane sunt accesate şi aşezate în albia versului, care curge domol, fără catarcate, fără vârtejuri, precum Ialomiţa, râul lângă care şi-a ales să trăiască.

Insomnii preschimbate în sintagme, dulcele–amar al singurătăţii înflorind spernaţe dar şi dezamagirea care îi stă mereu, ca un bolovan de sare deasupra capului, toate sunt motive potrivite pentru a alcătui adevărate declaraţii de dragoste.

Uneori, cu încredere aproape juvenilă, alteori cu umor şi forţă intuitivă, poetul face din pagina cărţii sale un spaţiu de desfăşurare a evenimentelor diurne.

Ca într-un jurnal intim, semnatarul poemelor este subiectiv, forma poemului, de o simplitate dezarmantă adesea, te determină, ca cititor, să intri în sfera afectivă a autorului, să retrăieşti pe cont personal sentimentele umane ridicate la rang la Artă.

Marin Toma, omul care a coagulat în jurul său nucleul publicaţiei DOR DE DOR, cel care a înnobilat spaţiul Barăganului cu sintagmele scriitorilor români de pretutindeni, face în volumul de faţă o interacţiune de nobilă stare; nu este fericire, nu este angoasă , este Viaţa unui Om care se bate cu zeii pentru picătura de fericire ce i se cuvine.>>>>>>>>>>>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.