COSTEL ZĂGAN(Profesor localitatea T.Vladimirescu,judeţul Botoşani)*Poezie*

12. Fals jurnal de irealitate (4)

1, 2, 3, 4, 5,…Și totuși, nu sunt numai niște cifre. Sunt în primul rând oameni! Mai mari sau mai mici. Nu contează.
Ei bine, acești oameni aflați în suferință ar trebui să fie scopul vieții noastre, deoarece doar noi – medicul, sora medicală, balneofizioterapeutul etc. suntem ultima lor soluție. Și nu avem dreptul să-i dezamăgim!
Spitalul de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” a fost înființat în anul de grație 1970, prin unificarea Spitalului Israielit, a Spitalului Caritas și a Spitalului Sfântul Spiridon.
În prezent, ”Sfânta Maria” asigură asistența medicală pediatrică de înaltă specializare atât în județul Iași, precum și pentru și pentru celelalte șapte județe ale Moldovei.
Eu am fost repartizat în Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, înființată tot în același an fatidic 1970. Cele 17 paturi ale secției sunt ocupate de copii și tineri , care nu depășesc, totuși, 18 ani. Aici sunt tratate:

– afecțiuni ale aparatului locomotor
– afecțiuni ale aparatului circulator
– afecțiuni respiratorii
– afecțiuni ale aparatului neurologic
– boli de nutriție
– afecțiuni endocrine
– afecțiuni genetice
– afecțiuni metabolice
– afecțiuni dermatologice.

Spitalul mai este dotat cu două săli de kinetoterapie, un bazin de înot terapeutic, trei săli de fizioterapie, un cabinet cu aerosoli, un cabinet de masaj și o sală de hidrotermoterapie, următoarele proceduri fiind gata oricând să înceapă:

– gimnastică medicală

– înot terapeutic

– vibromasaj

– aerosoli

– hidrotermoterapie.

Și cred că ar mai fi și alte proceduri de fizioterapie: galvanoionizări, curenți diadinamici, Trabert, stimulări, radiații infraroșii sau ultraviolete.
Dar oamenii, unde sunt oamenii, dragilor? Sunt sănătoși, așa că n-au ce căuta la spital. La niciun spital.
– Să auzim numai de bine!

Costel Zăgan, ALTER EGO (12)

11. Morfologia unei zile de iarnă
Minus opt grade. Ger. Și zăpadă de 15-20 de centimetri grosime. Ora 7 și 54 de minute. Îmi beau cafeaua matinală. Cu restricții: numai una pe zi. Probleme: cu inima. Și mai puțină sare, și mai puțin alcool, și mai puțin stres. Restricții, restricții, restricții.
Privesc pe fereastră iarna. O iarnă autentică. Însă de sărbători, la Crăciun și la Revelion zăpada nu a binevoit să fie prezentă, strălucind orbitor prin absență. Totală. Totuși, a fost frumos: eu, nevastă-mea, fiul cel mic și a doua fată am dat tonul petrecerii de sărbătoare. Mâncare și băutură, din belșug. Brăduțul – imaculat și echipat în conformitate cu evenimentul. Căldură și muzică. Colindători. Lerui ler și mâine anul se-nvechește!…Alt plugușor își va intra în drepturi abia la primăvară. Semne bune anul are? Are.
Fiecare lucru însă la timpul său. Suntem în vacanța de iarnă, trei săptămâni. Împușcăm trei iepuri dintr-o lovitură. Crăciunul, Revelionul și Boboteaza. Iisus Hristos, Bunul Dumnezeu și Sfântul Duh.
Toate acestea îmi amintesc de Radu Gyr și de colindul său ceresc, inefabil și arhicunoscut. Cu toate acestea, voi reproduce, mai la vale, din volumul său Anotimpul umbrelor, ulttima poezie:

Zăganul

Legenda i-a stins toată seminția
și i-a-ngropat-o-n zalele zăpezii,
pe unde capre negre-și urcă iezii,-
iar platoșele rocilor trufia.

Singur rămas pe gresii de ardezii,
își simte-n solitudine tăria
și față-n față stă cu veșnicia,
sub viscolele verzi ale amiezii.

Durând din vreme veche-n vreme nouă,
e ultimul zăgan rămas pe creste.
Nu-i pasă dacă grindinile plouă,

el știe doar că biruie și este,
și-n piscul unde bea azur și rouă,
zbârlit, înfruntă secol și poveste.

Sonetul a fost scris în data de 5 august 1968. Pe atunci, eu aveam 10 ani. Astăzi, numai tăcerea ar putea continua acest poem superb.

Ridică-te, Costele, noapte bună, Radule!

Costel Zăgan, ALTER EGO (11)

Fals jurnal de irealitate (3)
Este o zi obișnuită. Însă trebuie să merg la spital, cu toate că, după cum mă cunoașteți deja, nu ar fi cazul. Adică sunt sănătos tun: BUUUUUM!
Și pentru că am ajuns între timp la Spitalul ”Sfânta Maria”, trebuie să intru. Dar nu pentru că aș fi, slavă Domnului, cumva bolnav! Poate-am venit să vindec pe cineva: Doamne, ajută!
Totuși, să nu ne grăbim. Vorba aceea: Să nu ne emoționăm, colega! Și, ca de obicei, doamnele vor fi primele! Este vorba de Doamna Doctor A, o adevărată Doamnă Doctor! Dumneaei este primul meu ghid.
Pentru că în fața mea se află, totuși, o necunoscută! Sau mai bine zis, o problemă- sănătatea-cu un număr infinit de necunoscute.
Aflu, printre altele, abreviat, istoricul spitalului. Cât și situația lui prezentă:

– număr de paturi
– număr de bolnavi
– număr de medici
– număr de colegi
– număr de afecțiuni.

Să lăsăm statistica deoparte și să facem cunoștiință cu pacienții, cei care îmi vor fi, începând de astăzi, adevărații mei prieteni.

Costel Zăgan, ALTER EGO (10)

Alter versus ego (2)

Unu,cavalerul moldav al tristei figuri europene,s-a născut înzăuat, înaripat de noile idealuri euro,dornic să se îndrepte pe sine și pe ceilalți,să rectifice și să gestioneze natura,stăpânit de dorința de-a ieși din sine,de a identifica relativul cu absolutul,muritorul cu nemuritorul;în forul său interior războindu-se virtutea cu viciul,lenea cu hărnicia,generozitatea cu egoismul.
Toate învârtindu-se în jurul iraționalului, magicului și misticului. În tabăra sa imaginară găsindu-se: sfântul, sacerdotul, stăpânul, fachirul, savantul, artistul, judecătorul, pedagogul, soldatul, gospodarul și călăul.
Altu, cavaler al cauzelor pierdute, este prietenul necondiționat al așa-numitelor rebuturi sociale: infractorul, vagabondul, cerșetorul, prostituata grație mizeriei, imbecilității, voluptății, luxului și nebuniei cotidiene.
Unu are de partea lui sfințenia, eroismul, lașitatea, forța creatoare și trădarea.
Altu caută zadarnic adevărul, binele, frumosul, fericirea și siguranța zilei de mâine.
Și Unu, și Altu iubesc teologia, filosofia, arta, știința, tehnica și politica și caută fericirea pe pământ, între cer și uscat, oriunde în Univers sau în cerul imaginației religioase.

Adică și Unu, și Altu nu-s decât fețele diferite ale Ianusului creator!

Costel Zăgan, Alter ego, (9)

Alter versus ego (1)
Și iată că într-o zi , când mergeam spre casă, m-a abordat chiar el, pseudofilosoful de ocazie, criticul de meserie:
– Ascultă aici, autorule, nici cinstea, nici demnitatea, nici sentimentul datoriei, nici dreptatea, nici omenia, nici justețea a ceea ce faci, adică scrii, nu-ți vor împăca vreodată conștiința de creator! Pentru că nici alter, nici ego nu pot revela dintrodată contradicțiile acestei lumi atât de bune în nebunia ei cotidiană.
– Și-atunci, criticule de ocazie, neseriozitatea, prefăcătoria, ciudățeniile, caracterul șovăielnic, lipsa de omenie neagă sau doar pun în evidență așa-zisele calități pe care tocmai mi le-ai scos în față?
– Cine le condamnă, și cine le execură- aceasta-i întrebarea, autorule!
– Și-atunci, cine-i adevăratul egoist, criticule de ocazie: ego sau alter?
– Ori,cine-i infernul:opera,autorul, cititorii?
Costel Zăgan, Alter ego (8)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.