Maria Baciu “Eminenţă, bună seara!”
Gh. Median
Botoşaniul, oraşul naşterii lui Mihai Eminescu, nu este doar locul în care se acordă Premiile Naţionale care-i poartă numele – Opus Primum, pentru debut şi Opera Omnia, pentru întreaga creaţie, ci şi locul în care se scrie despre sau în numele marelui poet. Ne rezumăm să amintim aici numele lui I.D.Marin, Valentin Coşereanu şi Luciei Olaru Nenati, trei dintre dintre cei mai cunoscuţi eminescologi botoşăneni, adăugându-l pe cel al poetei Maria Baciu, autoarea celei mai recente cărţi legată de numele lui Eminescu, asupra căreia ne vom opri.
Intitulată ,,Eminenţă, bună seara!”, cartea, un volum cuprinzând 26 de poezii, a apărut în luna iunie a anului 2019, la Editura “Quadrat” din Botoşani. Ea este rezultatul unui proiect conceput de autoare în urmă cu mulţi ani, proiect prin care şi-a propus să găsească o formă originală de a scrie ce a înţeles despre “Catedrala de trăiri şi simţiri” pe care o reprezintă Eminescu. Prin urmare, aşa cum a ţinut să sublinieze în introducerea volumului, poeziile cuprinse între paginile acestuia, ,,departe de a fi nişte ode, exprimă respectul faţă de cel mai mare poet român, care a ridicat limbajul poetic la nivelul perfecţiunii prin opera sa, rămasă oglindă a existenţei unui neam statornicit în Istorie”.
În prefaţa volumului, intitulată ,,Numai poetul “ dr. Gabriela Haja, cercetător în cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române, remarcă gestaţia îndelungată a proiectului Mariei Baciu, subliniind faptul că poeziile adunate în paginile acestuia ,,au fost scrise în timp, de-a lungul anilor în care creativitatea singură, un lux ce şi-l puteau îngădui puţini, se dezgrădea în timpul rămas după orele, multe, în care poeta ceda locul profesoarei de limba şi literature română, cu binemeritate împliniri”. De aceea, consideră autoarea prefeţei, ,,versurile adunate aici trebuie citite deopotrivă ca un omagiu adus poetului creator de limbă română modern –acesta fiind şi explicaţia titlului ales – şi ca o rescriere a unor motive, a unor formule prozodice, din perspective actual a artistului agresat de istoria imediată”.
Poeziile cuprinse în cartea Mariei Baciu, într-un limbaj cuceritor, ni-l aduc aproape pe marele poet, ne fac să-l simţim alături oriunde ne-am duce şi să ne simţim apăraţi. Eminescu este spiritual tutelar al limbii române şi al neamului românesc, iar versurile Mariei Baciu ne întăresc această convingere.
Cartea Mariei Baciu, excepţional ilustrată de Liliana Grecu şi editată în condiţii deosebite de Editura ,,Quadrat”, lansată în luna iunie a anului 2019, s-a bucurat de un mare succes în rândul cititorilor. Surprinzător, ea a scăpat atenţiei celor care conduc structura din Botoşani a Uniunii Scriitorilor, care n-au inclus-o între cărţile prezentate cu ocazia Zilelor ,,Eminescu”, nici în luna iunie a anului trecut, nici în ianuaria 2020. Nu ne permitem să dăm vreo explicaţie acestui fapt, opinând doar că, acest fapt este, nu atât o ofensă nemeritată adusă unui mare poet, cât o pierdere pentru cultura botoşăneană, pe care cineva ar trebui să şi-o asume.
Încheiem aceste scurte considerente, alăturând celor de mai sus, două dintre poeziile din volum:
Pe planeta Eminescu
Pe planeta Eminescu
Plopii tremur de iubire;
Curge-albastră din izvoare
Melodia lor subţire.

Iar, prin crânguri, nunţi vrăjite
Poartă cântecul iubirii;
Lacul tremură oglinda,
Şi, pe luciul ei, trec mirii

Fericiţi şi ninşi de floare
Căutând cărări în crânguri …
Eminescu trece singur
Totdeauna printre singuri …

Eminenţă, bună seara!

Bună seara, la sfârşit
De mileniu obosit! …
Dinspre Tine vine ţara
Înspre Tine să te vadă
Pe un număr şters de stradă,
Într-un colţ de ţară, dus
În Moldova cea de Sus ,
Într-un sat, ce e şi-acum
Într-o vale, un cătun …
Şi pe vechi numele Tău,
Se aştern păreri de rău
Dintr-un asfinţit de veac
Nerodit şi prea sărac.

Bună seara, Eminenţă!
E mileniul la scadenţă …
La grea cumpănă e ţara …

Eminenţă, bună seara!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.